Veelgestelde vragen:

1. Welke documenten heb ik nodig voor mijn visumaanvraag?

Voor uw visumaanvraag via Visum voor Rusland hebt u nodig:

  • uw originele paspoort (dus géén fotokopie!);
  • 1 recente, goedgelijkende pasfoto;
  • het volledig ingevulde aanvraagformulier;
  • een fotokopie van de polis van uw ziektekostenverzekering of reisverzekering, of een brief van uw verzekeraar waaruit blijkt dat u tijdens uw verblijf in Rusland tegen ziektekosten bent verzekerd.  

2. Mijn paspoort verloopt vlak na mijn geplande reis naar Rusland. Heeft dat gevolgen voor mijn visumaanvraag?  

Ja. Uw paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na de einddatum van het aangevraagde visum. Is dit niet het geval, dan moet u eerst een nieuw paspoort laten maken voordat u een visum kunt aanvragen.

3. Ik heb de laatste jaren veel gereisd. Daardoor staat mijn paspoort helemaal vol met stempels en visa. Is dat een bezwaar?  

Ja. Uw paspoort moet nog minstens twee naast elkaar liggende lege pagina’s bevatten. Is dit niet het geval, dan moet u eerst een nieuw paspoort laten maken voordat u een visum kunt aanvragen.

4. Wat voor verzekering heb ik nodig om een Russisch visum aan te kunnen vragen? 

U hebt een ziektekostenverzekering of reisverzekering nodig die aantoonbaar geldig is in Rusland. Op het polisblad moet zijn vermeld: “werelddekking” of “geldig in Rusland”. Is dit niet het geval, dan dient u een afzonderlijke verklaring van uw verzekeringsmaatschappij te overleggen waarin staat dat uw verzekering ook in Rusland van kracht is.

5. Kan ik via Visum voor Rusland ook een toeristisch visum aanvragen als ik geen uitnodiging heb?  

Ja. Om uw visum door ons te laten verzorgen, hoeft u zelf geen uitnodiging te regelen. Dat doet Visum voor Rusland voor u. In de visumkosten (vanaf € 99) is de uitnodiging al inbegrepen.

6. Kan ik via Visum voor Rusland ook een toeristisch visum aanvragen als ik langer dan 15 dagen naar Rusland wil? 

Nee. Via onze website kunt u alleen een visum aanvragen voor een kort verblijf (maximaal 15 dagen). Hebt u een visum nodig voor een langere periode, dan kunt u opteren voor een zakelijk visum.

7. Kan ik via Visum voor Rusland ook een visum aanvragen als ik mijn paspoort niet voor drie weken wil afstaan ? 

Nee. Visum voor Rusland heeft uw paspoort gedurende de volledige aanvraagperiode nodig. Kunt u uw paspoort niet voor drie weken missen, neemt u dan contact met ons op.

8. Kan ik via Visum voor Rusland ook een visum aanvragen als ik in Nederland woon, maar een Belgisch of Duits paspoort heb? 

Ja. De aanvraagprocedure is voor u precies hetzelfde. Dit geldt voor iedereen met een Schengenpaspoort.

9. Kan ik via Visum voor Rusland ook een visum aanvragen als ik wel een Nederlands paspoort heb, maar in Belgie of Duitsland woon? 

Ja. Omdat wij uw paspoort aangetekend naar u terugsturen, duurt het echter wel iets langer voordat u uw visum in huis hebt. Beschikt u over een alternatief postadres in Nederland? Laat het ons weten (bijvoorbeeld via een begeleidend briefje). Wij zorgen er dan voor dat u uw paspoort op het juiste adres ontvangt.

10. Ik ga St. Petersburg met een cruise bezoeken. Heb ik nu een visum nodig?

Als de excursie door u is besteld bij de cruisemaatschappij kunt u waarschijnlijk gebruik maken van de speciale visa-free regeling die speciaal voor cruises in het leven is geroepen. U kunt de stad dan alleen in groepsverband bezoeken. Neem voor details contact op met de rederij. Wilt u de vrijheid hebben buiten groepsverband om St. Petersburg te ontdekken, vraag dan een toeristisch visum via de online applicatie van Visum voor Rusland aan!

11. Ik wil mijn paspoort liever persoonlijk afleveren en ophalen bij Visum voor Rusland. Is dat mogelijk? 

Ja. Als u geen gebruik wilt maken van aangetekende verzending per post, kunt u uw paspoort afleveren en ophalen op het kantoor van ons moederbedrijf Russia Travel. Het adres:

Russia Travel B.V.
Kabelweg 21
1014 BA Amsterdam

12. Ik wil graag dat mijn paspoort wordt klaargelegd op Schiphol. Is dat mogelijk? 

Ja. Als u vanaf Schiphol reist, kunnen wij uw paspoort klaar laten leggen bij de balie van Avia Partner (voorheen Holland Handling - in vertrekhal 2, tegenover balierij 9). Reist u via een andere luchthaven, dan is deze extra service helaas niet mogelijk.

13. Wat is een double entry of multiple entry? 

Een double entry visum geeft u het recht om Rusland 2 maal in en uit te reizen. Dit kan binnen een periode van 1 maand of 3 maanden. Een mulitple entry visum is een visum dat een jaar geldig is en u het recht geeft om in dit jaar Rusland zo vaak als u wilt in en uit te reizen en maximaal 90 dagen per half jaar in Rusland te verblijven. Visum voor Rusland regelt de uitnodiging en het visum voor u.

14. Hoe vul ik het visumformulier in voor een double entry of mulitple entry? 

U dient de gehele periode in te vullen, waarbij de eerst ingevulde datum uw datum van aankomst is van uw eerste reis. Afhankelijk van de duur van het visum dient u een maand, drie maanden of een jaar in te vullen bij datum van vertrek uit Rusland.

15. Ik ga werken in Rusland, welk visum kan ik aanvragen? 

Gaat u werken in Rusland dan dient u een uitnodiging voor een werkvisum aan te vragen bij uw Russische werkgever. De medewerkers van Russia Travel informeren u daarna graag over de verdere aanvraagprocedure. Tel. nr. 020-623 46 12


16. Kan Visum voor Rusland een visum naar elke stad regelen?

Nee, hieronder vindt u de zwarte lijst van de steden met een negatief reisadvies. Als u naar 1 van deze steden wilt, dient u zelf een uitnodiging te regelen:

ANADYR

ARZAMAS

BESLAN

GROZNY

MINERALNIE VODY

NALCHIK

NORILSK

STAVROPOL

YAKUTSK

YUZHNO-SAKHALINSKVisum voor Rusland.nl is onderdeel van Startpunt Holding
© 2018, Visum voor Rusland 
KvK Amsterdam 33240825 - BTW nr. NL8095.18.065.B.01